Prima țară din Europa care se ridică împotriva WhatsApp: e pregătită să dea Facebook în judecată
Facebook ține cu dinții de ideea de monetiza de pe urma WhatsApp și insistă ca utilizatorii să accepte noile politici de confidențialitate. Într-o țară din Europa, însă, s-ar putea ajunge la proces.
Germania se arată pregătită să dea în judecată Facebook din cauza noilor politici de confidențialitate pregătite pentru WhatsApp. Acestea ar urma să intre în vigoare pe 15 mai și, cine nu le acceptă, își va pierde definitiv contul. Nu se întâmplă deodată, dar fix asta se urmărește.
Instituția germană care se ocupă de protecția datelor și a informațiilor a spus că a emis un ordin prin care cere Facebook să nu colecteze date de la utilizatorii WhatsApp. 60 de milioane de cetățeni germani folosesc serviciul de mesagerie, scrie CNBC. Dacă Facebook nu se conformează, se poate ajunge la proces.
Germania se ridică împotriva WhatsApp și Facebook
HmbBfDI – instituția din Germania care se ocupă cu protecția datelor și a informațiilor – susține că noua politică de confidențialitate pe care WhatsApp le-o impune utilizatorilor e ilegală. Aceasta ar permite, între altele, partajarea de informații către Facebook, compania-mamă.
Ordinul prevede o perioadă de trei luni în care Facebook ar trebui să se conformeze și să nu meargă înainte cu acest plan. Sunt slabe speranțe că se va întâmpla acest lucru. Directorul instituției germane a adus aminte și de scandalul Cambridge Analytica, cel în urma căruia au fost afectate datele a 500 de milioane de utilizatori Facebook.
Pe scurt, autoritățile germane cred că n-ar trebui să ai încredere în compania lui Zuckerberg atunci când vine vorba de date și informații sensibile, în ciuda a ceea ce declară rețeaua de socializare.
HmbBfDI a cerut chiar ca o poziție similară să fie luată de la Bruxelles, de oficialii Uniunii Europene, astfel încât un ordin similar sau un alt cadru de reglementare să se aplice la nivelul tuturor celor 27 de state membre.
Facebook n-a dorit să comenteze, dar un purtător de cuvânt al WhatsApp a spus că ordinul emis de instituția din Germania nu are nicio bază legală și că s-ar baza pe informații eronat înțelese.
Ce se întâmplă din 15 mai
Pe scurt, utilizatorii WhatsApp care nu acceptă noile condiții vor pierde treptat accesul la cont. La început, vei pierde accesul la lista ta de chat. Singurul mod în care aplicația îți va permite să trimiți mesaje sau să apelezi pe cineva este dacă te contactează mai întâi respectivul și atingi notificarea de pe WhatsApp.
Apoi, după încă câteva săptămâni, aplicația nu va mai trimite mesaje și apeluri către telefon. Momentul exact în care începe acest proces va fi diferit pentru fiecare utilizator. Odată ajuns la a doua etapă, opțiunile tale sunt limitate dacă nu accepți politica de confidențialitate în acel moment. Poți exporta istoricul chat-ului sau poți descărca un raport al contului tău.
Dacă noile condiții nu sunt acceptate, serviciul de mesagerie va șterge automat conturile după 120 de zile de inactivitate. Așadar, dacă vrei să-ți păstrezi contul, ești nevoit să accepți noii termeni.